söndag 4 november 2012

Lär inte våra barn...

att vara fördomsfulla!

Fick nyss reda på att barn i sverige kallar fattiga familjer eller låginkomsttagare för white trash! Var har de lärt sig detta?

Och det jag reagerar på är föraktet mot fattiga människor. Som om de skulle vara trash(skräp)!
Mer än halva jordens befolkning är ju fattig, är dessa människor också skräp? Eller är det bara vita människor i rika västländer som är trash? Och varför då?

Min egen bild av "white trash" är obildade, dumma, lata, fördomsfulla fattiga vita människor. Men jag har aldrig träffat en människa som jag tyckt stämt in på den beskrivningen. För en människa är ju så mycket mer än så.

Är jag då white trash?

Bor på östermalm men har en usel mammapenning, inget heltidsjobb att luta mig på, ingen akademisk utbildning.... Hjälper det att jag bor på östermalm? Kan white trash bo här också? Eller finner man dem bara i förorten eller på landet?

Jag ogillar begreppet... Fördomar föder fördomar. Fördomar föds ur rädsla och okunskap.
.
Samtidigt är white trash något hippt, en trend som kommer och går inom modet..

Men kan inte hjälpa att jag avskyr när allt ska sättas etikett på och stämplas, sättas i fack.

Det värsta jag vet är när folk formulerar sig så här:
" alla iranier är..." Eller " typiskt kvinnor" eller " män är svin". Att generalisera och dra alla över samma kam är något som jag har svårt för, fast jag gör det till och med själv ibland, sen skäms jag.

Men seriöst, white trash, ett ord som missbrukas, tycker jag. Likaså att man kallar t ex tensta och rinkeby för "slumområden". Slum... Det finns inte i sverige.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar